Autentyczna włoska kuchnia, czyli co ubóstwiają jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu popularnych na całym globie. Dziś skosztować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają jeść pierwotni Włosi?

Co jest w największym stopniu reprezentatywnym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Miłują ją także sami Włosi.

Olśniewająca serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smakowitego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co właściwie kochają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnego rodzaju sosami. Istotne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być dobrze ugotowany makaron według Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one odmianą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niezmiernie ubogacona. Poświęcić można jej właściwie długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują też słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że zachwyci ono głębią smaku i aromatu.