Zdrowe desery mrożone? Dlaczego nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili radości oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie jedynie niskokaloryczny, ale też świetnie wpłynie na nasz organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, wiadomo, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Kolosalną renomą cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą akcesoryjnym orzeźwieniem w upalne dni.

Deser lodowy minimelts

Przepysznym, słodkim i dobrym również dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z słuszną porcją należytej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z akcesoryjną dawką malin czy też jakimś ciekawym sosem owocowym. To doborowa alternatywa dla prawdziwych łasuchów, wypada tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i świeżym pomysłem, a przy tym autentyczną bombą witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców lub też z mieszanki. Pomocniczym atutem jest też to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być całkiem zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie lepiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego czy też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, jakie są świetną przekąską w trakcie upalnych dni. Nadzwyczajnie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie niesłychanie łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu