Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród szerokich możliwości, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, kolorów i spora porcja zdrowia.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Polakom restauracja włoska, łączy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Klasyczne dania włoskie
Pasty są bazą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. zobacz Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony nie mogą się znudzić.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra włoska pizza to niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, focaccia, minestrone i liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film