przepis na prawdziwą włoską pizzę

Dobry, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Oczywiście, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dokładnie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, ale także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, niemniej jednak równolegle nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo reprezentatywne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest ciągle świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne

przepisy z mozzarellą   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie normalni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczywistości ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.

galbani

Skąd w związku z tym wziąć oryginalny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie mnóstwo droższy, niż sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – w rzeczywistości należałoby dopłacić oraz cieszyć się pysznym smakiem.