Ogromna ilość ludzi zaczyna doceniać dobre jedzenie. Próbujemy oglądać się za doskonałymi restauracjami i próbować smaków, które pochodzą z całego świata. Dlatego też bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się dobra restauracja serwująca sushi. Przekąski tego rodzaju zaczęły być doceniane przez coraz większą grupę osób i dlatego restauracje, które je serwują powstają w bardzo wielu miejscach. Staramy się myśleć o tym, co jemy i w jakich lokalach się stołujemy, także coraz częściej wybieramy się do tego rodzaju restauracji. W dzisiejszym świecie znacznie częściej niż kiedyś smak i zapach z różnych krajów są dostępne bez większych trudności. W restauracji tego rodzaju jesteśmy w stanie skosztować doskonałych przekąsek, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Prawie wszyscy ludzie delektują się jedzeniem i robią wszystko, aby często mieć szansę kosztować smaków z całego świata. Spożywanie posiłków nie jest obecnie koniecznością, lecz przyjemnością , dlatego też warto znaleźć taki smak, który będzie nam najbardziej odpowiadał. Sushi to dzisiaj najczęściej wybierane danie, które znajduje amatorów w wielu zakątkach świata. Sushi błędnie definiowane jako danie z surowej ryby wywodzi się z rejonów Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi stanowiło sposób poddawania konserwacji ryb. Współcześnie sushi można zdefiniować dwojako – potrawy dopasowanego do gustów europejskich, oraz wersji bardziej egzotycznej. Co jest czynnikiem różnicującym? Szczególnie selekcja części potrawy. Sushi tworzone jest z ziaren ryżu, różnego rodzaju owoców morza, produktów warzywnych, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. Zależnie od upodobań konsumentów, ryba może być ugotowana bądź surowa. Ryż każdorazowo jest jednak ugotowany, a najpierw zakwaszony z wykorzystaniem octu ryżowego. Możemy wymienić wiele rodzajów sushi, ze względu na sposób przygotowania oraz wykorzystane składniki żywnościowe. Do najpopularniejszych typów dania zaliczają się : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego tworzy się walcowate paluszki oraz kawałka ryby. Tworzenie maki opiera się na położeniu ryby oraz ryżu na fragmencie algi oraz zwinięcie całej kompozycji. Konieczne jest przy tym użycie specjalnej maty bambusowej. Jeśli mówimy o jedzenia sushi – istotne jest jedynie, by wkładać do ust kawałki w całości. Dlatego trzeba zwrócić uwagę, by danie serwować pokrojoną na małe porcje.