We współczesności alergie pokarmowe pojawiają się z większą częstotliwością niż wcześniej. Dobrze chociaż, że diagnozowanie tego typu stanów także jest na wyższym poziomie. Przy uczuleniu na gluten do podstawowych objawów, które powinny wywołać niepokój należą: dolegliwości bólowe brzucha, brak łaknienia, częste rozwolnienie, nudności, a nawet zapalenie w okolicach jamy ustnej czy bóle migrenowe. W wyniku uczulenia na gluten może występować też niedokrwistość wywołana niedoborem żelaza we krwi, a także zaburzenia dotyczące krzepliwości. Rzecz jasna nie trzeba, aby doświadczać wymienionych dolegliwości. Mamy przecież możliwość wykonania właściwego testu. W oparciu rezultat konieczne mogą być zmiany diety, a co z tym związane – również stylu życia na co dzień. Z naszego menu musimy wykluczyć znaczną ilość produktów żywnościowych. Na cenzurowanym są w szczególności: produkty zawierające takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko pieczywo, lecz także różnego typu napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Jednostki uczulone na gluten powinny pamiętać też o dokładnym studiowaniu składów produktów poddanych obróbce. Istotne jest też unikanie konsumpcji takich potraw, co do których nie posiadamy wiadomości w zakresie składu. Zarówno w przypadku pożywienia, jak i leków.

Chcesz wiedzieć czy ciężko żyć z osobą uczuloną na gluten przeczytaj nasz artykuł
Różnego rodzaju konserwanty prawie na pewno zawierają gluten. Nie trzeba się jednak smucić. Pozbawione glutenu pożywienie są aktualnie ogólnodostępne, nie tylko w miejscach z tzw. ekologiczną żywnością, ale nawet w supermarketach. Prócz tego sporo sklepów z pieczywem prowadzi sprzedaż bezglutenowe wypieki. W menu korzystnie umieścić jak największe ilości produktów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w pozbawionej obróbki formie. Dietę nietolerującego glutenu również można skomponować w zróżnicowanej formie. Nie jest konieczne nawet wyeliminowanie łakoci. Funkcjonowanie uczulonego na gluten pacjenta w wymiarze codziennym po prostu stawia wymóg większej ostrożności w wyborze produktów żywnościowych oraz substancji leczniczych.